Air Kencing Setan.
Seorang rakan gua pernah bertanya, apa beza ‘beer’ dan ‘liquor’. Sebenarnya ada banyak jenis minuman-minuman beralkohol/arak ni atau bahasa kampungnya, ‘air kencing setan’. Yes, itu ustaz sekolah agama gua cakap, dan gua tak pasti sumber die dari mana. Kita go through satu-satu benda ni berdasarkan pengetahuan gua. Gua kasi tau, bukan gua ajar lu orang minum. Arak ni HARAM. Lu orang minum, lu orang tanggung sendiri. OK?
1. Liquor adalah arak yang datang dari pelbagai tumbuhan atau buah beri. Manakala beer/bir pula sejenis minuman dibuat dari barli dan hops.
2. Beza dia, liquor dibuat melalui proses penyulingan manakala beer menerusi penapaian.
3. Whisky pula adalah sejenis liquor macam gua cakap tadi berasal daripada beri.
4. Vodka pula berasal daripada gandum, kentang dan beberapa campuran bijirin lain.
5. Gin berasal daripada beri juniper. Tak pernah dengar Gin? Lu orang pernah tengok cerita Labu Labi. Labi mimpi jadi tuan majistret, pegi lounge order 'Gin and Tonic' dekat Hj Bakhil yang jadi waiter. Ingat? LOL!
6. Tequila pula berasal dari jus agave.
7. Wine pula berasal dari anggur. Kadang-kadang lu orang boleh nampak dalam cite omputih (Melayu ada ke?) ada wine merah dan wine putih. Yang merah diproses dengan kulit anggur sekali kalau yang putih, kulit anggur tu dah dibuang.
8. Champagne pula adalah jenis wine berkarbonat.
9. Harga bagi kesemua jenis arak ni bergantung kepada kualiti dan keaslian. Contohnya, vodka yang disuling dengan teliti dan beberapa kali lebih mahal daripada vodka yang ditapis hanya sekali saja.
10. Terdapat 3 kaedah kiraan untuk mengetahui 'kekerasan'/kandungan alkohol dalam minuman tersebut.
- ABV -Alcohol by Volume.
- Proof.
- ABW - Alcohol by Weight.
11. Sebagai contoh, berikut adalah peratusan alkohol dalam arak:-
Beers (3-10%)
Pilsner 3–6%
ESB (Bitter) 3-6%
Lager 4-5%
Porter 4-5%
Brown Ale 4-6%
IPA (India Pale Ale) 6-7%
Stout 5-10%
Wines (8-14%)
Sparkling Wine 8–12%
Table Wine 9–14%
Retsina 10-11%
Dry White 10-12%
Cabernet 11-14%
Barley Wine 11–15%
Fortified Wines (16–22%)
Sherry 17–22%
Marsala Wine 15-17%
Madeira Wine 15-18%
Vermouth 15-18%
Port Wine 16-20%
Bum Wine 15-20%
Spirits (20-70%)
Light Liqueurs 15-25%
Vodka/Whiskey/Rum 40%
Cask Strength Whiskey 60%
Absinthe 55–90%
Neutral Grain Spirits 95%
Rectified Spirits 96%
Absolute Alcohol 96-98%
Other Drinks
Fruit Juice < 0.1%
Alcopops 3-7%
Wine Breezers/Coolers 4-7%
Cider 4–8%
Pilsner 3–6%
ESB (Bitter) 3-6%
Lager 4-5%
Porter 4-5%
Brown Ale 4-6%
IPA (India Pale Ale) 6-7%
Stout 5-10%
Wines (8-14%)
Sparkling Wine 8–12%
Table Wine 9–14%
Retsina 10-11%
Dry White 10-12%
Cabernet 11-14%
Barley Wine 11–15%
Fortified Wines (16–22%)
Sherry 17–22%
Marsala Wine 15-17%
Madeira Wine 15-18%
Vermouth 15-18%
Port Wine 16-20%
Bum Wine 15-20%
Spirits (20-70%)
Light Liqueurs 15-25%
Vodka/Whiskey/Rum 40%
Cask Strength Whiskey 60%
Absinthe 55–90%
Neutral Grain Spirits 95%
Rectified Spirits 96%
Absolute Alcohol 96-98%
Other Drinks
Fruit Juice < 0.1%
Alcopops 3-7%
Wine Breezers/Coolers 4-7%
Cider 4–8%
Comments